Sposób przygotowania:
Marynowany czosnek na sposób francuskiAby przygotować czosnek na sposób francuski należy:
Umieść wszystkie składniki z wyjątkiem czosnku w nierdzewnym rondlu. Doprowadź zawartość do wrzenia, po czym ostrożnie gotuj je jeszcze przez 5 minut. Następnie dodaj czosnek. Ponownie doprowadź całą zawartość do wrzenia, po czym przykryj rondel i usuń go z ognia. Pozostawić go w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie doprowadzić zawartość rondelka do wrzenia, a następnie przelej ją do półlitrowego słoika. Pozwól słoikowi ostygnąć, po czym szczelnie zakręć go nierdzewną przykrywką. Słoik przechowuj w lodówce. Czosnek będzie gotowy do spożycia za około 5 dni. Jeśli chodzi o jego datę przydatności, śmiało możesz przechowywać go jeszcze przez około 1 rok.