Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Marynowany czosnek na sposób francuski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czosnek wcale nie musi być nudny

Marynowany czosnek na sposób francuski

Składniki:

Marynowany czosnek na sposób francuski

 

  • 1 szklanka obranych świeżych ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki soli do piklowania
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ szklanki białego octu winnego
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 mała suszona papryczka Chile
  • 1 mała gałązka tymianku
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 1 mały liść laurowy
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Marynowany czosnek na sposób francuski

Aby przygotować czosnek na sposób francuski należy:

Umieść wszystkie
składniki z wyjątkiem czosnku w nierdzewnym rondlu. Doprowadź zawartość do wrzenia, po czym ostrożnie gotuj je jeszcze przez 5 minut. Następnie dodaj czosnek. Ponownie doprowadź całą zawartość do wrzenia, po czym przykryj rondel i usuń go z ognia. Pozostawić go w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie doprowadzić zawartość rondelka do wrzenia, a następnie przelej ją do półlitrowego słoika. Pozwól słoikowi ostygnąć, po czym szczelnie zakręć go nierdzewną przykrywką. Słoik przechowuj w lodówce. Czosnek będzie gotowy do spożycia za około 5 dni. Jeśli chodzi o jego datę przydatności, śmiało możesz przechowywać go jeszcze przez około 1 rok.