Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Marynowany karczek pieczony na cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka zamarynowana w musztardzie i przyprawach, a następnie upieczona w rękawie w towarzystwie cebuli.

Marynowany karczek pieczony na cebuli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marynowany karczek pieczony na cebuli

 

  • karkówka wieprzowa 1,3 kg
  • cebula 1 duża szt
  • czosnek 3 ząbki
  • sól
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • musztarda 2 łyżki
  • oliwa 2 łyżki
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Marynowany karczek pieczony na cebuli
Do miski wlewamy oliwę, dodajemy musztardę oraz przyprawy. Mieszamy, następnie wkładamy do marynaty mięso i dokładnie nacieramy nią karkówkę.

Nacinamy mięso i w miejsca nacięć wciskamy pokrojony na spore kawałki czosnek.

Przykrywamy mięso i wkładamy na noc do lodówki, aby się zamarynowało.

Do rękawa do pieczenia wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Na cebuli układamy mięso i zawiązujemy rękaw.

Pieczemy mięso przez około 80 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec nacinamy folię na górze, aby mięso się trochę zarumieniło.
Marynowany karczek pieczony na cebuli
Mieszamy, następnie wkładamy do marynaty mięso i dokładnie nacieramy nią karkówkę.
Marynowany karczek pieczony na cebuli
Do rękawa do pieczenia wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka.
Marynowany karczek pieczony na cebuli
Na cebuli układamy mięso i zawiązujemy rękaw.