SUPERPRZEPIS

Marynowany łosoś z chili i pomarańczą

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Marynowany łosoś z chili i pomarańczą Więcej zdjęć (5)

Kolorowe, cudownie pachnące danie z łososiem, sprawdzi się również na wigilijnym stole

Składniki:

Marynowany łosoś z chili i pomarańczą

 

  • łosoś 250g,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz
  • MARYNATA:
  • oliwa z oliwek 200ml,
  • kolendra cała 1 łyżeczka,
  • posiekana dymka - zielona część 1 łyżka,
  • czosnek 1 ząbek,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 pomarańcza (starta skórka + sok),
  • wytrawne wino 1,5 łyżki,
  • ocet winny 1,5 łyżki,

 

Sposób przygotowania:

Marynowany łosoś z chili i pomarańczą
Filet z łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie solimy i pieprzymy go z obu stron i podsmażamy na patelni około 3 minuty z każdej strony, Przygotowujemy marynatę, Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy i wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Czosnek dokładnie obieramy i kroimy w cienkie paski. Papryczkę chili myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na pól. Jedną część kroimy w drobną kostkę, zaś drugą w paski. Dymkę kroimy w kostkę. Na patelni prażymy chwilkę kolendrę. Następnie lekko ją zgniatamy. Składniki marynaty dodajemy do siebie i dokładnie je mieszamy. Do marynaty wkładamy łososia i naczynie zakrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Łososia podajemy z pieczywem i ulubioną sałatą, Życzę smacznego :)
Marynowany łosoś z chili i pomarańczą
Filet z łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
Marynowany łosoś z chili i pomarańczą
Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy i wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Czosnek dokładnie obieramy i kroimy w cienkie paski.
Marynowany łosoś z chili i pomarańczą
Składniki marynaty dodajemy do siebie i dokładnie je mieszamy.
Marynowany łosoś z chili i pomarańczą
Do marynaty wkładamy łososia i naczynie zakrywamy folią aluminiową.

Tagi:

marynaty