Sposób przygotowania:
Marynowany schab morelowo - jabłkowy1.
Umyć dokładnie schab pod bieżącą wodą, wysuszyć ręcznikami papierowymi. Zrobić ostrym nożem otwór w całej długości mięsa i wypełnić go suszonymi morelami. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
2.
Posypać mięso przyprawą do dań.
3.
Następnie wlać olej i popieprzyć oraz posolić.
4.
Dosyć obficie posypać suszonym majerankiem.
5.
Na końcu polać melasą z granatem. Naczynie przykryć folią silikonową i włożyć na całą noc do lodówki.
6.
Na schłodzonym mięsie położyć masło oraz dolać letnią wodę.
7.
Jabłka przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i położyć na mięsie.
8.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 1 godzinę.
9.
Upieczone mięso pozostawić w piekarniku do ostudzenia. Następnie wyjąć mięso i schłodzić w lodówce.
10.
Mięso można wykorzystać do drugiego dania lub na kanapki. Smacznego !