Sposób przygotowania:
Schab z morelami pieczony z owocami
Morele zalewam na moment wrzątkiem, a następnie odsączam na sitku. Trzy łyżki oleju mieszam z solą, pieprzem, tymiankiem i dokładnie mieszam. Powstałą mieszanką smaruję opłukane i osuszone mięso. Zawijam w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc.
W wyjętym z lodówki schabie robię nacięcie długim wąskim nożem, a w powstały otwór wkładam część odsączonych moreli. Dokładnie upycham pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Następnie mięso obsmażam na rozgrzanej patelni. Przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 1, 5 godziny, dość często skrapiam mięso powstającym sosem.
Na pół godziny przed końcem pieczenia dodaję obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny jabłka i gruszki oraz pozostałe morele. Upieczony schab podaję z owocami z pieczenia i odrobiną konfitury z żurawiny lub powstały w czasie pieczenia sos miksuję z owocami, doprawiam ewentualnie do smaku pieprzem i suszonym tymiankiem. Raczej nie jest to potrzebne, ale można też sos zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej z małą ilością zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu i mieszając doprowadzić do wrzenia.
W wyjętym z lodówki schabie robię nacięcie długim wąskim nożem, a w powstały otwór wkładam część odsączonych moreli. Dokładnie upycham pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Następnie mięso obsmażam na rozgrzanej patelni. Przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 1, 5 godziny, dość często skrapiam mięso powstającym sosem.
Na pół godziny przed końcem pieczenia dodaję obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny jabłka i gruszki oraz pozostałe morele. Upieczony schab podaję z owocami z pieczenia i odrobiną konfitury z żurawiny lub powstały w czasie pieczenia sos miksuję z owocami, doprawiam ewentualnie do smaku pieprzem i suszonym tymiankiem. Raczej nie jest to potrzebne, ale można też sos zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej z małą ilością zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu i mieszając doprowadzić do wrzenia.
anemon
Triss
zewa
mr19871
Z morelami jeszcze nie próbowałam musi być pyszne:)
holandia
oj tak ,ja jadlam kiedys na sylwestra matka kumpla zrobila nie bylam przekonana ale bylo swietne :)
anemon
Masz rację, jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni, to połączenie mięsa z owocami może trochę zaskakiwać, ale na szczęście po spróbowaniu to zaskoczenie jest już tylko i wyłącznie zaskoczeniem pozytywnym. Dziękuję za miły komentarz.