kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Marynowany ser pleśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Czeska kuchnia fusion, przepis zapożyczony od znajomych, prowadzących restaurację w Pradze.

Marynowany ser pleśniowy

Składniki:

Marynowany ser pleśniowy

 

Sposób przygotowania:

Marynowany ser pleśniowy
Do przygotowania potrzebny jest litrowy garnek, najlepiej kamionkowy lub słoik. Cebulę kroimy w krążki, wrzucamy na 3 min do wrzącej wody, odsączamy na sicie. Ząbki czosnku kroimy w płatki. Przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie garnka układamy niewielką częśc krążków cebuli, kilka płatków czosnku, posypujemy częścią ziół i wkładamy krążek sera. Krążek znowu obkładamy cebulą, czosnkiem, ziołami i nakładamy kolejny, postępując podobnie. Po bokach naczynia wciskamy papryczki chilli, jeśli się nie mieszczą można je położyć na górę. Olej mieszamy z octem [może to być ocet spirytusowy lub winny] i zalewamy sery na wysokość 1 cm powyżej trzeciego sera. Wkładamy do lodówki na około 3 dni. Jeśli chcemy podać przystawkę wcześniej, serki należy pokroić przed włożeniem w trójkąciki. Sa gotowe na następny dzien. Ja dodaje całą paczkę pieprzu Kamis na 3 sery. Podajemy każdy serek osobno w miseczce wraz z olejem i celulką, w której się marynował, jeden serek na osobę. Najlepszy ze świerzym pieczywem razowym lub wieloziarnistą bagietką.

Tagi:

sery zioła ser