Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Marynowany ser w oleju

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny ser kozi z oliwkami. Idealny dodatek do pizzy, sałatek lub osobna przekąska. Polecam i życzę smacznego.

Marynowany ser w oleju

Składniki:

Marynowany ser w oleju

 

  • 250 g sera (Manchego, Gouda, świeży kozi, feta, oscypek)
  • kilka oliwek czarnych i zielonych
  • Marynata:
  • 100 ml oliwy lub oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżki płynnego miodu (ilość do smaku)
  • ziołowej: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn (można wziąć również drobno posiekane świeże zioła - koperek, pietruszka, itp.)
  • ząbek czosnku, drobno posiekany (do smaku)
  • szczypta ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Marynowany ser w oleju
W szklanym słoiku dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty (można dodać jakieś przyprawy do smaku, pieprz kolorowy, kapary, nie bójmy się eksperymentować). Kroimy ser w drobną kostkę (2-2,5 cm) lub podłużne kawałki, wkładamy do marynaty. Wkładamy oliwki. Zamykamy słoik. Ser marynujemy przez 1-2 godzin w temperaturze pokojowej. Ser jest gotowy do spożycia. Możemy go przechowywać dłużej w chłodnym zaciemnionym miejscu.