Marynowany surowy łosoś w przyprawach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Marynowany łosoś to obok śledzia przystawka, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Zagościł w naszym menu już parę lat temu i nieustająco jest jednym z jego hitów.

Marynowany surowy łosoś w przyprawach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marynowany surowy łosoś w przyprawach

 

Sposób przygotowania:

Marynowany surowy łosoś w przyprawach
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, aż sól się całkowicie rozpuści. Łososia kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, zalewamy go solanką, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie łososia dokładnie odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem i studzimy. Do szklanego słoja wkładamy warstwami kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Zalewamy olejem, tak aby wszystkie produkty były nim przykryte. Słój odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po tym czasie łososia przekładamy do salaterki, w którym będzie serwowany. Układamy na nim cebulę i część przypraw.
Marynowany surowy łosoś w przyprawach
Łososia marynujemy przez 24 godziny w solance.
Marynowany surowy łosoś w przyprawach
Następnie zalewamy olejem z dodatkiem przypraw.