mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Łosoś marynowany surowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Łosoś w tej wersji jest dla mnie o wiele smaczniejszy niż wędzony. Polecam bo jest pyszny jak ktoś spróbuje raz zakocha się w nim

Łosoś marynowany surowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łosoś marynowany surowy

 

  • 1 filet z łososia dwa razy po 500 gram ze skórą

 

 

  • 100 gram cukru

 

  • 2 pęczki koperku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś marynowany surowy
Łososia myję, osuszam, usuwam ości które można wyczuć. Koperek myję, kroję drobno. Ziele angielskie, jałowiec, pieprz rozbijam w moździerzu. Wszystkie przyprawy mieszam, czyli sól, cukier, koperek, ziele, pieprz, jałowiec. Łososia układam w pudełku próżniowym skórą do dołu, i nacieram mieszanką przypraw. Układam kawałki jeden na drugim przy czym drugi kawałek skórą do góry. Pudełko zamykam i wstawiam do lodówki na tydzień czasu. Po 24 h odwracam plastry, do góry nogami, żeby nasiąknął łosoś sokami które się wytworzą. Codziennie należy przekładać. Przed użyciem płucze rybę, z marynaty, wycieram i kroję w plastry.
Łosoś marynowany surowy
Filet z lososia ze skórą przes zamarynowaniem
Łosoś marynowany surowy
Filet w marynacie z ziołami koperkiem odstawiony do lodówki