Książka Kucharska: Zimny bufet

Łosoś marynowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Propozycja dla odważnych - to jest łosoś na surowo - ale warto się odważyć

Łosoś marynowany

Składniki:

Łosoś marynowany

 

  • łososia ze skórą (można użyć do marynowania inną rybę np. dorsza lub halibuta) – tyle kawałków
  • Marynata na ok.12 porcji
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 4 łyżki oleju lub oliwy

 

Sposób przygotowania:

Łosoś marynowany
Składniki marynaty wymieszać. Osuszone filety smarować marynatą z obu stron, układać filety jeden na drugim, zapakować w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Przed podaniem zanurzyć brzegi w czarnym sezamie, podawać z mieszanką sałat – polane resztą marynaty.