klodczanka

klodczanka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Marysienka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pracochłonne ale smaczne dla łasuchów

Marysienka

Składniki:

Marysienka

 

  • Składniki

 

  • I placek:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 pełne łyżki sypkiego kakao
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Marysienka
Etapy przygotowania Placek I: 1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.Placek II: 1. Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.Krem: 1. Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń.Przełożenie placka:1. I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część). Na wierzch polewa kakaowa