zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Masa bakaliowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Masa dla dorosłych.............przepis dostałam od kuzynki. Troszkę zmodyfikowałam go i dodałam ananasy.

Masa bakaliowa

Składniki:

Masa bakaliowa

 

 

  • ananas w puszce 1 puszka
  • płatki migdałowe 100 g
  • orzechy włoskie 200 g
  • rodzynki 200 g
  • masło 250 g
  • żółtka 5 szt
  • cukier puder 5 łyżek
  • wódka 250 ml

 

Sposób przygotowania:

Masa bakaliowa
Rodzynki, pokrojone orzechy i migdały zalać wódka na kilka godzin, aby dobrze namiękły. Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem na jednolity krem, dodać bakalie i pokrojony w kostkę ananas. Wszystko delikatnie wymieszać.