motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Masa cappuccino do torta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepyszna masa cappuccino do torta

Masa cappuccino do torta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masa cappuccino do torta

 

  • 1,5 kostki masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki
  • cukier waniliowy
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 10 dkg cappuccino
  • 2 kieliszki wódki

Sposób przygotowania:

Masa cappuccino do torta
Do miski dajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy. Ucieramy. Dalej ucierając dodajemy budyń wymieszany z mąką a na koniec 1/2 szkl. mleka. Do garnka dajemy 1,5 szkl. mleka i gotujemy. Do gotującego mleka wlewamy masę żółtkową. Wszystko dokładnie mieszamy, aby się nie przypaliło. Gotujemy aż będzie gęsty budyń. Odstawiamy i chłodzimy. Masło rozcieramy dodając po troszku zimnego budyniu, a na koniec cappuccino i wódkę.
Masa cappuccino do torta
Żółtka cukier i cukier waniliowy dajemy do miseczki
Masa cappuccino do torta
Ucieramy dodając 1/2 szkl. mleka oraz budyń z mąką
Masa cappuccino do torta
Resztę mleka gotujemy i wlewamy utarte żółtka z resztą składników
Masa cappuccino do torta
Ugotowany budyń chłodzimy i dodajemy po troszku do ucieranego masła, potem cappuccino i wódkę

Tagi:

beza bezy