SUPERPRZEPIS

Masa cukrowa do robienia ozdób na torty

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Masa cukrowa do robienia ozdób na torty Więcej zdjęć (5)

Przepis sprawdzony, ozdoby wychodzą śliczne- polecam

Składniki:

Masa cukrowa do robienia ozdób na torty

 

  • 80 dag cukru pudru
  • 50 g glukozy spożywczej (w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki margaryny
  • olejek pomarańczowy
  • barwnik czerwony spożywczy- 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Masa cukrowa do robienia ozdób na torty
Należy przygotować niezbędne składniki na masę cukrową. Następnie żelatynę wsypać do kubeczka i zalać zimną wodą, wymieszać i poczekać aż napęcznieje. Rozpuścić żelatynę nad parą wodną i dodać do niej glukozę, całość energicznie wymieszać. Dodać margarynę, a następnie dodać olejek, może być pomarańczowy lub inny. Cukier puder przesiać przez drobne sitko. Następnie połączyć składniki z cukrem pudrem, wyrabiać energicznie aż masa będzie plastyczna. Dodać barwnik czerwony spożywczy. Gotową masę cukrową wałkować na stolnicy posypanej cukrem pudrem. Wykrawać ozdoby wedle uznania, ozdoby można wykorzystywać do ozdabiania tortów, ciast, deserów.
Masa cukrowa do robienia ozdób na torty
tak powstawała moja masa cukrowa- tutaj dodałam barwnik
Masa cukrowa do robienia ozdób na torty
tutaj już zagniecione gotowe składniki na masę cukrową
Masa cukrowa do robienia ozdób na torty
moje ozdoby z masy cukrowej - dopiero powstają
Masa cukrowa do robienia ozdób na torty
powstałe kwiatuski z masy cukrowej - polecam