betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Masa cytrynowa do tortów i ciast

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny przepis stosowany do przekładania tortów przez babcię - kucharkę z długim stażem :) i resztę mojej rodzinki.

Masa cytrynowa do tortów i ciast

Składniki:

Masa cytrynowa do tortów i ciast

 

 

Sposób przygotowania:

Masa cytrynowa do tortów i ciast
Skórki cytryn sparzyć wrzątkiem. Z mąki i 2-3 łyżek tłuszczu sporządzić zasmażkę. Rozprowadzić ją śmietaną, zagotować stale mieszając. Dodać wyciśnięty sok z cytryn i ostudzić. Pozostałe masło utrzeć dodając startą skórkę z cytryny. Połączyć z ostudzoną masą. Przełożyć tort, ciasto i schłodzić. Polecam. * Ciasto biszkoptowe można nasączyć naparem z 1,5 szklanki herbaty z cytryną i 2 łyżkami cukru