Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Masa do wykonania dekoracji na ciasta -

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Trwałe dekoracje na torty i inne ciasta.

Masa do wykonania dekoracji na ciasta -

Składniki:

Masa do wykonania dekoracji na ciasta -

 

 

Sposób przygotowania:

Masa do wykonania dekoracji na ciasta -
Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek. Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder. Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder. Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób. Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor. Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor) I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobką Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko. Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży. Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.