gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Masa kawowa 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Masa kawowa do przełożenia ciast, ciasteczek,tortów

Masa kawowa 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masa kawowa 4

 

  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Masa kawowa 4
Do garnka wlewamy mleko gotujemy. Gdy zacznie się gotować dodajemy sporządzoną masę. Do miseczki dodajemy żółtka, i cukier następnie dodajemy mąkę i rozpuszczoną w 2 łyżkach wody kawę rozpuszczalną - składniki mieszamy na jednolitą masę ( żeby nie było grudek). Dodajemy do gotującego się mleka i ugotować tzw. budyń dobrze mieszają by nie powstały grudki. Odkładamy do ostudzenia. Ucieramy miękkie masło na puch dodajemy stopniowo ugotowany budyń kawowy. Przygotowaną masą można przekładać ciasta,ciasteczka, torty
Masa kawowa 4
Składniki masy mieszamy na jednolity krem
Masa kawowa 4
Przygotowana zawiesina budyniowa dodajemy do mleka
Masa kawowa 4
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch
Masa kawowa 4
Do utartego masła dodajemy stopniowo budyń

Tagi:

kawa