marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta kawowa z bitą śmietaną i wisienkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wszelkiego rodzaju tarte słodkie lub pikantne są często serwowane przez polskie gospodynie i nie tylko. Zarówno słodkie jak i ostre dodatki są niezbędne do kruchych ciast.

Tarta kawowa z bitą śmietaną i wisienkami

Składniki:

Tarta kawowa z bitą śmietaną i wisienkami

 

  • 200 g.mąki pszennej tortowej,
  • 150 g.niecałej kostki margaryny lub masła,
  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 4 pełne łyżki zmielonej kawy lub neski,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 ml. kremówki,
  • słoik wisienek koktajlowych,
  • 1/4 szklanki syropu miętowego lub amaretto,
  • tłuszcz do blaszki,
  • bułka tarta do wysypania.

 

Sposób przygotowania:

Tarta kawowa z bitą śmietaną i wisienkami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z niecałą kostką tłuszczu ostrym nożem. Zrobić dołek i wbić cztery żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto oraz parę łyżek zmielonej kawy lub neski. Wyrabiać i zagnieść oraz schłodzić w lodówce przez pół godziny. Kremówkę wlać do szklanej misy i ubić z dodatkiem cukru na sztywno i również schłodzić z prawie godzinę. Piekarnik nagrzać, blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą oraz wylepić ciastem, szczególnie na brzegach. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 25-30 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić oraz wyłożyć na wierzch ciasta ubitą śmietanę i odsączone i zanurzone w syropie amaretto lub miętowym wisienki koktajlowe. Kroić i podawać na talerzykach deserowych.

Tagi:

kawa tarta