Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Masa plastyczna z czekolady

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czekolada plastyczna idealna do robienia ozdób na ciasta i torty. Pyszna alternatywa dla masy plastycznej cukrowej Można ją przygotować zarówno z czekolady deserowej,mlecznej, jak i białej.

Masa plastyczna z czekolady

Składniki:

Masa plastyczna z czekolady

 

  • 2 tabliczki czekolady (biała, mleczna lub deserowa)
  • około 2 łyżek płynnego miodu lub syropu cukrowego

Sposób przygotowania:

Masa plastyczna z czekolady
Do miski wlewamy wrzątek. Naszą czekoladę wykruszamy do mniejszej najlepiej plastikowej miseczki i ustawiamy na większej misce z gorącą wodą. Czekamy, aż czekolada się rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miód i delikatnie mieszamy, aż ładnie się połączą. Czekoladę wylewamy na papier, taki który wchłonie nadmiar tłuszczu. Zostawiamy na kilka godzin (3-4). Gdy czekolada już została "odtłuszczona" zdejmujemy ją z papieru i ugniatamy w dłoniach, aż stanie się plastyczna i gotowa do lepienia. Konsystencja powinna być podobna do plasteliny. Czekoladę wałkujemy ja używałam silikonowego wałka, a poszczególne elementy ogrzewałam w dłoniach by lepiej się lepiły.

Tagi:

czekolada