motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Masa poziomkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Masa poziomkowa do przełożenia ciasta

Masa poziomkowa

Składniki:

Masa poziomkowa

 

  • 25 dkg masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 budyń poziomkowy
  • 20 dkg poziomek
  • 1 kieliszek wódki
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Masa poziomkowa
Budyń gotujemy w/g przepisu i chłodzimy. Poziomki oczyszczamy, myjemy i rozgniatamy. Cukier mielimy na cukier puder. Miękkie masło ucieramy z pudrem do białości. Dalej ucierając dodajemy żółtko i rozgniecione poziomki. Dodając po troszku, aby masa się nie zważyła. Potem dodajemy po troszku zimnego budyniu a na koniec kieliszek wódki.