Madzik209

Madzik209

Kucharz
[Przepisów: 15]

Masa zaparzana do tortów

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kolejny przepis ze starego zeszytu, pracochłonny ale efekt wart wysiłku.

Masa zaparzana do tortów

Składniki:

Masa zaparzana do tortów

 

  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 25dkg masła lub margaryny
  • dodatki do wyboru:
  • wanilia, kawa,czekolada,kakao,mielone orzechy,syrop owocowy,likiery, barwniki itp itd

Sposób przygotowania:

Masa zaparzana do tortów
Jajka ubijać całe(w misce tak aby później ściśle dopasowała się do garnka z wrzątkiem),gdy osiągną gęstość śmietany stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy ,aż cukier przestanie chrobotać w zębach.Ubitą masę ustawiamy na parze(na wspomnianym garnku) i dalej ubijamy.Gdy zacznie gęstnieć należy zdjąć miskę z pary i dalej ubijać aż masa wystygnie.Do utartego masła ostrożnie po łyżce dodajemy masę jajeczną. Na koniec aromatyzujemy i wzbogacamy dodatkami wg gustu i zasobności portfela :)

Tagi:

kawa czekolada