Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Masa ziemniaczano-czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Do masy można dodać mielonych orzechów lub wiórek kokosowych.

Masa ziemniaczano-czekoladowa

Składniki:

Masa ziemniaczano-czekoladowa

 

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki kakao
  • 8 dag masła
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 5 dag czekolady gorzkiej

 

Sposób przygotowania:

Masa ziemniaczano-czekoladowa
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Gorące włożyć do garnka, wsypać cukier i ciągle mieszając smażyć aż cukier się rozpuści a masa będzie gładka. Następnie masę ziemniaczaną przełożyć do miksera, dodać kakao, aromat, masło i bardzo dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać. Masą można nadziewać rogaliki drożdżowe ( masa podczas pieczenia w cieście nie rozpuszcza się). Można również napełniać upieczone babeczki lub przekładać ciasteczka.