Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 315]

Świąteczny piernik przekładany masą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik ten nie tylko pięknie wygląda na świątecznym stole ale również smakuje wyjątkowo. Składa się z warstwy piernika, ciasta bakaliowego, a przełożony jest pyszną masą czekoladową. Polecam.

Świąteczny piernik przekładany masą czekoladową

Składniki:

Świąteczny piernik przekładany masą czekoladową

na ciasto piernikowe:

  • 3 jajka
  • 1 kopiata szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. miodu sztucznego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

na ciasto bakaliowe:

na masę czekoladową:

  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 masło

na polewę:

Sposób przygotowania:

Świąteczny piernik przekładany masą czekoladową

Przygotowanie ciasta piernikowego:

Świąteczny piernik przekładany masą czekoladową
Z cukru, miodu sztucznego, jajek, mąki, przyprawy do piernika pieczemy ciasto piernikowe

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno, ciągle ubijając utrwalić je cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku. Ciągle ubijając mikserem dodawać stopniowo miód. Gotową masę wymieszać z przesianymi suchymi produktami. Przelać ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 160 -170 stopni i piec ok. 20-25 min. Po upieczeniu wystudzić.

Przygotowanie ciasta z bakaliamii:

Świąteczny piernik przekładany masą czekoladową
Z mąki, jajek, cukru, jabłek, wiśni i bakalii sporządzić ciasto bakaliowe

Wiśnie osączyć z syropu. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę-zasypać cukrem i odstawić na 1/2 godz., aż puszczą sok. Następnie do jabłek dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną,wymieszać. Kolejno dodawać po 1 jajku mieszając ciasto. Na końcu dodać osączone wiśnie i bakalie. Wymieszać.

Przelać ciasto do prostokątnej blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 30-40 min.

Po upieczeniu wystudzić.

Przygotowanie masy czekoladowej:

Roztrzepać w rondelku jajko z mlekiem i cukrami. Postawić na małym i ciągle mieszając ugotować aż zgęstnieje. Odstawić i wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Masło utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać powoli przestudzoną masę jajeczno-mleczną, a na końcu przestudzoną czekoladę.

Przełożenie ciasta:

Świąteczny piernik przekładany masą czekoladową
Ciasto polewamy polewą z białej czekolady i posypujemy posypką cukrowa

Na spód dajemy ciasto piernikowe, smarujemy go 3/4 częścią masy czekoladowej. Na wierzch dajemy wkładkę z ciasta bakaliowego, dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą.

Listki żelatyny zalewamy zimną wodą, tak aby były dobrze przykryte. Pozostawiamy na ok. 6 min.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy w miseczce śmietanę kremówkę z połamaną białą czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, ściągamy miseczkę z wody i dodajemy odciśnięte listki napęczniałej żelatyny. Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.

Wierzch ciasta polewamy przygotowaną białą polewą czekoladową i posypujemy posypką w kolorze niebiesko-białym. Ciasto pozostawiamy w lodówce na kilka godzin do schłodzenia.