Sposób przygotowania:
Świąteczny piernik przekładany masą czekoladowąPrzygotowanie ciasta piernikowego:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno, ciągle ubijając utrwalić je cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku. Ciągle ubijając mikserem dodawać stopniowo miód. Gotową masę wymieszać z przesianymi suchymi produktami. Przelać ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 160 -170 stopni i piec ok. 20-25 min. Po upieczeniu wystudzić.
Przygotowanie ciasta z bakaliamii:
Wiśnie osączyć z syropu. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę-zasypać cukrem i odstawić na 1/2 godz., aż puszczą sok. Następnie do jabłek dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną,wymieszać. Kolejno dodawać po 1 jajku mieszając ciasto. Na końcu dodać osączone wiśnie i bakalie. Wymieszać.
Przelać ciasto do prostokątnej blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 30-40 min.
Po upieczeniu wystudzić.
Przygotowanie masy czekoladowej:
Roztrzepać w rondelku jajko z mlekiem i cukrami. Postawić na małym i ciągle mieszając ugotować aż zgęstnieje. Odstawić i wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Masło utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać powoli przestudzoną masę jajeczno-mleczną, a na końcu przestudzoną czekoladę.
Przełożenie ciasta:
Na spód dajemy ciasto piernikowe, smarujemy go 3/4 częścią masy czekoladowej. Na wierzch dajemy wkładkę z ciasta bakaliowego, dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą.
Listki żelatyny zalewamy zimną wodą, tak aby były dobrze przykryte. Pozostawiamy na ok. 6 min.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy w miseczce śmietanę kremówkę z połamaną białą czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, ściągamy miseczkę z wody i dodajemy odciśnięte listki napęczniałej żelatyny. Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Wierzch ciasta polewamy przygotowaną białą polewą czekoladową i posypujemy posypką w kolorze niebiesko-białym. Ciasto pozostawiamy w lodówce na kilka godzin do schłodzenia.