Sposób przygotowania:
Tort z masą czekoladową z lukrem plastycznymBiszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier, następnie nadal miksując żółtka. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać, po czym ciasto przełożyć do blaszki 20x35cm posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić biszkopt do nagrzanego piekarnika do temp.160 C, piec ok.30-40 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Zimny biszkopt przekroić na trzy części.
Masy
Białą czekoladę połamać na cząstki i zalać połową gorącego mleka, wymieszać i przestudzić. W drugiej miseczce zrobić to samo z czekoladą mleczną razem z gorzką. Kremówkę ubić na sztywno, podzielić na pół, połączyć z czekoladami.
Przełożenie tortu
Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę kakaową, przykryć drugim biszkoptem, na to wyłożyć masę białą, wyłożyć kolejny biszkopt.
Masa maślana
Zmiksować masło na pulchną masę, dodając mleko i puder. Posmarować masą tort, wstawić do lodówki żeby masło stwardniało.
Lukier
Lukier plastyczny wałkować aż do momentu uzyskania odpowiedniej plastyczności, wyłożyć na tort, udekorować, wstawić do lodówki.
Chłodzenie
Tort należy chłodzić kilka godzin, wtedy lukier będzie lepszy.
tumilek
ilka222