Sposób przygotowania:
Mascarpone pod czerwoną chmurkąWykonanie ciasta biszkoptowego:
Wbijajmy jaja do misy, wsypujemy cukier i miksujemy na największych obrotach ( masa przynajmniej się potroi ). Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanych jaj ( stopniowo). Mieszamy łyżką już tylko, delikatnie by ciasto nam nie opadło. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek ( mamy teraz dwa identyczne placki).
Wykonanie kremu:
Do misy wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem. Do szklanki wsypuje agar zalewam zimną wodą , wstawiam do mikrofali i rozpuszczam. Do szklanki z rozpuszczonym , ostudzonym agarem wkładam 3 łyżki ubitej śmietany , mieszam by się nie zważyło. Dodaje do śmietany rozmieszany agar ze śmietaną. Łyżką dodajemy serek mascarpone. Rozmieszamy wszystko i mamy gotowa masę. Galaretki rozpuszczamy każdą w 300 ml wrzątku, zostawiamy do zastygnięcia. Po zastygnięciu dodajemy do masy z mascarpone. Galaretki do zalania czereśni rozpuszczam w 700 g wrzątku
Wykonanie mascarpone pod chmurką:
Do blaszki prostokątnej w tej której upiekłam biszkopt wkładam folię spożywczą. Wkładam przekrojony biszkopt. Wykładam na niego masę mascarpone z kolorowymi galaretkami. Przyciskam następnym biszkoptem. Wydrylowane czereśnie kładę na biszkopt i zalewam tężejącymi galaretkami. Ciasto wyszło rewelacyjne.
Holly
lalunia
Niby droższy aga ale mniej dodajesz więc na to samo wychodzi :)
Marika-
lalunia
Smak za to zniewala , polecam zrobić i posmakować :)