lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mascarpone pod czerwoną chmurką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mamy lato można powiedzieć . Nie tylko z tej okazji ale tak dla własnej przyjemności i smaku członków mojej rodzinki. Zrobiłam te pyszne cudne i smaczne ciasto .

Mascarpone pod czerwoną chmurką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mascarpone pod czerwoną chmurką

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • cukier 150 g
  • proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • 1 szklanka maki tortowej

Składniki na masę:

  • 400 g śmietanki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki agaru
  • galaretka żółta
  • galaretka czerwona

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Mascarpone pod czerwoną chmurką

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Wbijajmy jaja do misy, wsypujemy cukier i miksujemy na największych obrotach ( masa przynajmniej się potroi ). Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanych jaj ( stopniowo). Mieszamy łyżką już tylko, delikatnie by ciasto nam nie opadło. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek ( mamy teraz dwa identyczne placki).

Wykonanie kremu:

Do misy wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem. Do szklanki wsypuje agar zalewam zimną wodą , wstawiam do mikrofali i rozpuszczam. Do szklanki z rozpuszczonym , ostudzonym agarem wkładam 3 łyżki ubitej śmietany , mieszam by się nie zważyło. Dodaje do śmietany rozmieszany agar ze śmietaną. Łyżką dodajemy serek mascarpone. Rozmieszamy wszystko i mamy gotowa masę. Galaretki rozpuszczamy każdą w 300 ml wrzątku, zostawiamy do zastygnięcia. Po zastygnięciu dodajemy do masy z mascarpone. Galaretki do zalania czereśni rozpuszczam w 700 g wrzątku

Wykonanie mascarpone pod chmurką:

Do blaszki prostokątnej w tej której upiekłam biszkopt wkładam folię spożywczą. Wkładam przekrojony biszkopt. Wykładam na niego masę mascarpone z kolorowymi galaretkami. Przyciskam następnym biszkoptem. Wydrylowane czereśnie kładę na biszkopt i zalewam tężejącymi galaretkami. Ciasto wyszło rewelacyjne.

Mascarpone pod  czerwoną chmurką
Do misy wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem.
Mascarpone pod  czerwoną chmurką
Do szklanki z rozpuszczonym , ostudzonym agarem wkładam 3 łyżki ubitej śmietany , mieszam by się nie zważyło. Dodaje do śmietany rozmieszany agar ze śmietaną
Mascarpone pod  czerwoną chmurką
Galaretki rozpuszczamy każdą w 300 ml wrzątku , zostawiamy do zastygnięcia. Po zastygnięciu dodajemy do masy z mascarpone.
Mascarpone pod  czerwoną chmurką
Do blaszki prostokątnej w tej której upiekłam biszkopt wkładam folię spożywczą. Wkładam przekrojony biszkopt. Wykładam na niego masę mascarpone z kolorowymi galaretkami . Przyciskam następnym biszkoptem .