SUPERPRZEPIS

Tort sernikowy z czereśniami i czekoladą

  • 5
  • wedith1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Tort sernikowy z czereśniami i czekoladą

Pyszny czekoladowy tort z owocami sezonowymi!!!

Składniki:

Tort sernikowy z czereśniami i czekoladą

 

 

  • MASA
  • 0,5 kg dwukrotnie zmielonego sera białego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru

 

  • DODATKI
  • 30 dag sezonowych owoców - u mnie czereśnie, mogą być również maliny, jagody, owoce leśne...
  • 2 łyżki dżemu

 

  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 1/3 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Tort sernikowy z czereśniami i czekoladą
Przygotować biszkopt.: ubić białka z cukrem na sztywno. Zmniejszyc obroty miksera, dodać żółtka, ostudzoną, roztopiona margarynę oraz stopniowo przesiane mąki z kakao.

Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę, piec w temperaturze 170 stopni ok 30 minut. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia.



Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić - odłożyć 1 szklankę.

Czereśnie umyć, wydrążyć, pokroić na połówki.



Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać galaretkę , delikanie wymieszać.



Biszkopt podzielić na dwie części, włożyć pierwszą do formy, posmarować dżemem, ułożyć połowę czereśni, wlać masę, przykryć dugą cześcią biszkoptu, włożyć do lodówki na 2 godziny.



Przygotować polewę czekoladową: rozpuścić margarynę, z cukrem, mlekiem, kakaem.



Tort oddzielić nożem od formy, wylać polewę czekoladową, górę udekorować pozostałymi czereśniami, odstawić ponownie do lodówki na dwie godziny.