Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1418]

Ciasto z czereśniami 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gdy tylko mamy sezon na czereśnie, to piekę to ciasto

Ciasto z czereśniami 8 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z czereśniami 8

 

  • czereśnie- 1 kg
  • cukier -250 g
  • mąka -250g
  • jajka -4 szt
  • mąka ziemniaczana -1 łyżka
  • proszek do pieczenia -1 łyżka
  • galaretki wiśniowe -2 opak
  • śmietana18%-0,5 l
  • biszkopty okrągłe -0,5 paczki

Sposób przygotowania:

Ciasto z czereśniami 8
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, utrzeć. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stop.piec przez ok.30 minut. Upieczony i gorący biszkopt przekroić na połowę. Spód biszkopta włożyć do tortownicy, spiąć boki. Na biszkopt wyłożyć śmietanę, prosto z kubka, rozsmarować nożem, przykryć drugą połową biszkoptu. Środek biszkopta wyłożyć biszkoptami. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 700 ml, gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować. Blenderem zmiksować czereśnie, dodać galaretkę, zmiksować, wyłożyć na biszkopty. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto z czereśniami 8
Na biszkopt zostały wyłożone okrągłe biszkopty
Ciasto z czereśniami 8
Zmiksowane czereśnie z galaretką zostały wyłożone na biszkopty
Ciasto z czereśniami 8
Ciasto czereśniowe pokrojone gotowe do spożycia