SUPERPRZEPIS

Maślaczki w zalewie z octem balsamicznym

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Maślaczki w zalewie z octem balsamicznym Więcej zdjęć (3)

Ocet zdominował ich kolor, ale wyszło całkiem smacznie.

Składniki:

Maślaczki w zalewie z octem balsamicznym

 

  • około 1 kg małych maślaków
  • 3 małe cebulki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Maślaczki w zalewie z octem balsamicznym
Maślaki oczyścić i zdjąć z nich skórkę. Wymieszać wodę z olejem dodać cebulkę, zioła oraz pieprz i 1 płaską łyżeczkę soli, zagotować i po zagotowaniu dolać ocet, ponownie zagotować. Do gorącej zalewy dodać maślaki i pod przykryciem gotować około 3 min w między czasie przemieszać. Do przygotowanych słoiczków przełożyć grzyby zalać zalewą i po zakręceniu jeszcze zagotować słoiki. Słoiki gotować do 3 min.
Maślaczki w zalewie z octem balsamicznym
Maślaki oczyścić i obrać ze śliskiej skórki
Maślaczki w zalewie z octem balsamicznym
grzyby dodać do goracej zalewy i pogotować