2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Maślaczki z cebulką w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Do marynowania należy wziąść jak najmniejsze maślaczki-smakują lepiej i dużo lepiej później wyglądają jako przystawka

Maślaczki z cebulką w zalewie octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślaczki z cebulką w zalewie octowej

 

  • 1 kg obranych ugotowanych maślaków
  • 2 cebule

 

  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • ziele angielskie- po kilka ziarenek do każdego słoika
  • kilka ziarenek pieprzu 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Maślaczki z cebulką w zalewie octowej
Maślaki umyć odciąć zbyt długie korzonki i gotować 15 minut w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby nie ściemniały.ugotowane należy włożyć do słoiczków poprzekładać plasterkami pokrojonej cebulki.zalać wcześniej przygotowaną zalewą,szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 -20 min aby cebulka w słoikach stała się miękka . Zalewa:wszystkie podane składniki wymieszać ze sobą zagotować i zalać grzyby.
Maślaczki z cebulką w zalewie octowej
szykujemy składniki jako dodatek do marynowanych grzybów- kroimy cebulę
Maślaczki z cebulką w zalewie octowej
gotujemy grzyby ,następnie odcedzamy z wody
Maślaczki z cebulką w zalewie octowej
wkładamy do wyparzonych słoiczków przekładamy piórkami cebuli
Maślaczki z cebulką w zalewie octowej
na koniec robimy zalewę i zalewamy maślaki