Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Maślaki duszone z cebulką i koprem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Duszone maślaczki możemy podawać jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.

Maślaki duszone z cebulką i koprem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślaki duszone z cebulką i koprem

 

Sposób przygotowania:

Maślaki duszone z cebulką i koprem
Maślaczki obrać ze "skórki". Dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć na niej maślaczki, podlać niewielką ilością wody (w razie potrzeby później można wodę uzupełniać). Cebulkę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Zrumienić na reszcie oliwy. Dodać do maślaków. Grzybki dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Maślaki duszone z cebulką i koprem
Pokrojone maślaki zrumienić na oliwie, podlać wodą.
Maślaki duszone z cebulką i koprem
Na reszcie oliwy zrumienić cebulkę i czosnek.
Maślaki duszone z cebulką i koprem
Czosnek z cebulą dodać do dusoznych maślaków.
Maślaki duszone z cebulką i koprem
Pod koniec duszenia dodać posiekany koperek.