Sposób przygotowania:
Maślaki marynowane
Maślaki marynowane wykonanie:
Obieramy maślaki ze skórki-na kapelusiku.Pozbywamy się błonek.Skracamy nóżki do max 1 cm.Obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.Następnie odcedzamy, przelewamy gorącą przegotowaną wodą.
Zalewa-->1/2 l octu,2,5l wody,7 łyżek cukru i 3 łyżki soli zagotowujemy razem.
Do czystych i suchych słoiczków wkładamy po : 1 listku laurowym, wiórku cebuli,5 ziaren pieprzu i 3 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy grzybki, wlewamy zalewę tak żeby przykryła grzybki. Lekko mieszamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zakręcamy i gotujemy około 15 minut w wodzie sięgajacej do 1 cm poniżej pokrywki. Warto położyć na dnie ściereczkę lnianą. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Po 2 dniach jest gotowe do jedzenia. Smacznego!
Obieramy maślaki ze skórki-na kapelusiku.Pozbywamy się błonek.Skracamy nóżki do max 1 cm.Obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.Następnie odcedzamy, przelewamy gorącą przegotowaną wodą.
Zalewa-->1/2 l octu,2,5l wody,7 łyżek cukru i 3 łyżki soli zagotowujemy razem.
Do czystych i suchych słoiczków wkładamy po : 1 listku laurowym, wiórku cebuli,5 ziaren pieprzu i 3 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy grzybki, wlewamy zalewę tak żeby przykryła grzybki. Lekko mieszamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zakręcamy i gotujemy około 15 minut w wodzie sięgajacej do 1 cm poniżej pokrywki. Warto położyć na dnie ściereczkę lnianą. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Po 2 dniach jest gotowe do jedzenia. Smacznego!