Sposób przygotowania:
Sernik z makiem na kruchych ciasteczkachETAP 1:
Prostokątną tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ciastka jedno przy drugim.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę. Wymieszać z budyniem. Porcjami dodawać ser i miksować do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jedną kopiastą łyżkę piany odłożyć, a resztę wymieszać delikatnie z masą serową. 3 łyżki gotowej masy serowej odłożyć, a resztę wylać na ciastka w formie.
Masę makową wymieszać z odłożoną pianą i masą serową. Przełożyć do szprycy i zrobić pasy na skos blachy, wciskając masę makową w ser. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około godzinę w 175 stopniach.
Przestudzić w piekarniku i wyjąć.
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną na kawałki czekoladę. Posmarować ciasto.
Sernik najlepiej schłodzić w lodówce.
lukrowanepierniczki