mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Maślane ciasteczka pistacjowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Chrupiące i bardzo efektowne ciasteczka

Maślane ciasteczka pistacjowe

Składniki:

Maślane ciasteczka pistacjowe

 

  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 2op cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 400g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1op polewy czekoladowej
  • 50g posiekanych drobno pistacji

Sposób przygotowania:

Maślane ciasteczka pistacjowe
Masło zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jajko i żółtko, utrzeć. Wypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Blachę wyłożyć pergaminem. Rękawem wyciskać po trzy kulki ścisło obok siebie, tworząc ciastko złożone z 3 kuleczek. Ciastka piec 15minut, wystudzić. Polewę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ciastka polać wzdłuż polewą czekoladową, obsypać pistacjami w miejscu polewy. Odstawić do ostygnięcia.

Tagi:

jajko jajka