kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Maślane ciasteczka z inką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche ciasteczka z dodatkiem gotowanego żółtka nie są bardzo popularne, ale niezwykle smaczne. Dodatek kawy Inka dodaje im ciekawego i nietypowego posmaku.

 Maślane ciasteczka z inką

Składniki:

Maślane ciasteczka z inką

 

  • 250g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 275 g maki pszennej tortowej
  • 100g maki razowej typ 2000
  • 3 żółtka (jajka klasy L)
  • 3 łyżeczki kawy Inka
  • Opcjonalnie do posmarowania:
  • 50ml mleka + 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Maślane ciasteczka z inką
Jajka gotujemy na twardo. Żółtka bardzo dokładnie przecieramy przez sito. Łączymy z masłem, cukrem pudrem, makami i inką. Zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folią spożywcza i chłodzimy około 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujmy i wykrawamy dowolne ciasteczka. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier, a następnie płyn rozsmarowujemy na ciasteczkach za pomocą pędzelka. Pieczemy w 180 stopniach C przez 10-11 minut.