Sposób przygotowania:
Maślane ciasto z pieczonymi truskawkami.
Truskawki kroimy na połówki i odkładamy na bok. W mniejszej miseczce mieszamy dokładnie syrop klonowy, oliwę z oliwek i sól, a następnie skrapiamy tak przygotowanym sosem truskawki. Na wyłożonej pergaminem blasze rozkładamy truskawki i pieczemy przez 40min w temp. ok. 190°C. Sok zacznie gęstnieć, ale należy wyjąć truskawki z piekarnika zanim sok zacznie się przypalać. Truskawki przekładamy do miski i mieszamy z octem balsamicznym. Formę o średnicy 28cm smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. W misce mieszamy mąkę proszek do pieczenia, sól i cukier. W mniejszej misce musimy połączyć dokładnie maślankę, jajka, i masło, dodajemy ekstrakt waniliowy lub migdałowy. Wszystko łączymy z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto i truskawki do formy. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 30 min (lub aż ciasto się zrumieni).