kari248

kari248

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

maślane wałeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

do masła można dodać ząbki czosnku

maślane wałeczki

Składniki:

maślane wałeczki

 

  • pęczek natki pietruszki
  • kostkę masła
  • płaską łyżeczkę soli
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • + deska do krojenia, kuchenną ściereczkę, nóż, mikser, folię aluminiową

Sposób przygotowania:

maślane wałeczki
umyj natkę pod bieżącą wodą, a następnie osusz ją dokładnie ściereczką. Oderwij listki od gałązek i starannie je posiekaj. Włóż masło do misy miksera, wsyp do niej połowę posiekanej natki, dodaj sól, wlej sok z cytryny i zmiksuj wszystkie składniki. Wstaw misę na kilkanaście minut do lodówki, by masło się schłodziło. Kiedy masło będzie zimne, wyjmij je i uformuj z niego dwa wałeczki. Jeden owiń folią aluminiową od razu, a drugiego dopiero po obtoczeniu w pozostałej posiekanej natce. Włóż wałeczki do lodówki. Przed podaniem można je pokroić na plasterki.