KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Maślankowe ciasto z jeżynami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo pyszne ciasto, łatwe w przygotowaniu. Do przygotowania nadają się praktycznie każde owoce sezonowe.

Maślankowe ciasto z jeżynami

Składniki:

Maślankowe ciasto z jeżynami

 

  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g jeżyn mrożonych albo świeżych lub innych owoców
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Maślankowe ciasto z jeżynami
Jajka ubijamy z cukrem na białą puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz maślankę i miksujemy jeszcze 3 minuty. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i posypujemy jeżynami. Ciasto pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka