Sposób przygotowania:
Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami1.

Przygotowałam miskę, do której wsypałam mąkę krupczatkę oraz mąkę orkiszową.
2.

Do wymieszanej mąki wsypałam ziarna amarantusa i ponownie wymieszałam.
3.

Kolejnym składnikiem, który przygotowałam był słonecznik łuskany.
4.

Następnym składnikiem były rodzynki królewskie, które wsypałam do miski.
5.

Suszone morele pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do suchych składników.
6.

Kolejnym składnikiem był sól kuchenna.
7.

Miód prawdziwy ( najlepiej jeśli będzie płynny ) dodałam do suchych składników i wymieszałam łyżką drewnianą.
8.

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do reszty składników. Znowu wymieszałam.
9.

Na samym końcu wlałam maślankę, która była w temperaturze pokojowej oraz letnią wodą.
10.

Bardzo dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 1 godziny.
11.

Po upływie tego czasu "odgazowałam" ciasto, następnie przełożyłam do silikonowych foremek i odstawiłam jeszcze na 20 minut do kolejnego podrośnięcia ciasta.
12.

Wcześniej już nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
13.

Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
14.

Smacznego !