Sposób przygotowania:
Maślankowy chlebek z rodzynkami i morelami1.
Przygotowałam miskę, do której wsypałam mąkę krupczatkę oraz mąkę orkiszową.
2.
Do wymieszanej mąki wsypałam ziarna amarantusa i ponownie wymieszałam.
3.
Kolejnym składnikiem, który przygotowałam był słonecznik łuskany.
4.
Następnym składnikiem były rodzynki królewskie, które wsypałam do miski.
5.
Suszone morele pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do suchych składników.
6.
Kolejnym składnikiem był sól kuchenna.
7.
Miód prawdziwy ( najlepiej jeśli będzie płynny ) dodałam do suchych składników i wymieszałam łyżką drewnianą.
8.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do reszty składników. Znowu wymieszałam.
9.
Na samym końcu wlałam maślankę, która była w temperaturze pokojowej oraz letnią wodą.
10.
Bardzo dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 1 godziny.
11.
Po upływie tego czasu "odgazowałam" ciasto, następnie przełożyłam do silikonowych foremek i odstawiłam jeszcze na 20 minut do kolejnego podrośnięcia ciasta.
12.
Wcześniej już nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
13.
Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
14.
Smacznego !