Sposób przygotowania:
Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem wędzonymETAP 1:
Szpinak mrożony odmrozić i odcisnąć wodę, (surowy zblendować) usmażyć na rozgrzanym maśle, jak jest już podsmażony dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać szpinak, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Formę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej masę szpinakową. Piec około 15-20 minut w temp.w 180 stopni .
Po wyciągnięciu z piekarnika zwinąć roladę i zostawić do wystudzenia.
.
ETAP 2:
Serek śmietankowy wyłożyć do miseczki, doprawić solą i pieprzem, rozsmarować na biszkopcie ze szpinaku, ułożyć wędzonego łososia, ponownie zwinąć w roladę.
Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki. Jak będzie dobrze schłodzona to pokroić na plasterki.