bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Książka Kucharska: Rolada szpinakowa z łososiem na 12 sposobów!

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem wędzonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna przystawka, którą możemy podać w zwykły dzień, ale również na większą imprezę. Bardzo ładnie się prezentuje na stole.

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem wędzonym

Składniki:

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem wędzonym

Ciasto

Dodatkowo

  • 200 gram serka śmietankowego
  • 200 gram łososia wędzonego

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem wędzonym

ETAP 1:

Szpinak mrożony odmrozić i odcisnąć wodę, (surowy zblendować) usmażyć na rozgrzanym maśle, jak jest już podsmażony dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i odstawić do wystudzenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać szpinak, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Formę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej masę szpinakową. Piec około 15-20 minut w temp.w 180 stopni .

Po wyciągnięciu z piekarnika zwinąć roladę i zostawić do wystudzenia.
.

ETAP 2:

Serek śmietankowy wyłożyć do miseczki, doprawić solą i pieprzem, rozsmarować na biszkopcie ze szpinaku, ułożyć wędzonego łososia, ponownie zwinąć w roladę.

Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki. Jak będzie dobrze schłodzona to pokroić na plasterki.