Sposób przygotowania:
Szparagi Eli z boczkiem w cieście fracuskimprzygotowanie szparagów
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Szparagi włożyć do wąskiego, wysokiego garnka końcówkami do góry. Zalać szparagi wrzącą wodą tak żeby końcówki wystawały ponad wodę. Dodać sól i cukier do smaku.Gotować szparagi 5 minut i przełożyć do lodowatej wody.
przygotowanie szparagów cd
Schłodzone szparagi wyjąć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie pozostałych składników
Wędzony boczek pokroić w długie plastry.
przygotowanie pozostałych składników cd
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na sześć części
przygotowanie pakietów
Na każdym kawałku ciasta położyć plastry boczku.
przygotowanie pakietów cd
Na boczku położyć po dwa grube lub trzy cienkie szparagi.
przygotowanie pakietów cd
Ciasto z boczkiem i szparagami zwinąć w rulony. Jajko wybić i rozbełtać. Rulony z ciasta ułożyć na blaszce posmarowanej olejem i posmarować jajkiem. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 30 minut. Gotowe rulony podałam z sosem śmietanowo serowym. Smacznego!
gusia1000