kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Matiasy w sosie jogurtowym z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Matiasy w sosie jogurtowym z dynią polecam jako przystawkę lub na bezmięsny obiad np. z ziemniaczkami.

Matiasy w sosie jogurtowym z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy w sosie jogurtowym z dynią

 

Sposób przygotowania:

Matiasy w sosie jogurtowym z dynią
Matiasy wkładamy do miski z wodą na około 1 godzinę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, dokładamy do startej dyni. Wkładamy jogurt naturalny oraz przyprawy, mieszamy i odstawiamy.
Matiasy wyjmujemy z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na małe kawałeczki.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki, układamy na 3 talerzykach.
Sos dzielimy na 6 porcji a matiasy na 3. Na każdym talerzyku układamy porcje sosu, matiasy, przykrywamy sosem. Odstawiamy w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.
Matiasy w sosie jogurtowym z dynią
Obraną ze skórki dynię ścieramy na tarce jarzynowej.
Matiasy w sosie jogurtowym z dynią
Obraną z łusek cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Matiasy w sosie jogurtowym z dynią
Wszystkie składniki na sos wkładamy do miski i mieszamy.
Matiasy w sosie jogurtowym z dynią
Osuszone papierowym ręcznikiem matiasy kroimy na mniejsze części.