slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Wytrawne ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne i chrupiące ciasteczka na słono. Mogą one zastąpić chipsy czy paluszki słone. Zamiast masła użyłam smalcu ze skwarkami-ciasteczka/krakersy wyszły super chrupiące i aromatyczne. Polecam.

Wytrawne ciasteczka

Składniki:

Wytrawne ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Wytrawne ciasteczka
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy smalec, jajko, sezam oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta wałek, wkładamy do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i kroimy w pół centymetrowe plastry.

Układamy obok siebie na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone wytrawne ciasteczka studzimy i jemy dopiero zimne (ciepłe będą się mocno kruszyć).

Smacznego.