kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Makaron z dynią i szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

25 minut, kilka niewyszukanych składników i możemy wyczarować pyszne, złożone danie. Nie wymaga ono wielkiej wprawy kulinarnej ani angażowania czasu.

Makaron z dynią i szpinakiem

Składniki:

Makaron z dynią i szpinakiem

podstawowe

  • 500g obranej dyni
  • 350 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
  • 6-8 kawałków suszonych pomidorów
  • 200-250g szpinaku
  • 200-250g liści botwinki
  • 100 g sera lazur
  • Kiełki rzodkiewki do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron z dynią i szpinakiem
Pokrojoną na małą kostkę dynię podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy spod suszonych pomidorów aż zmięknie (ale nie będzie się rozgotowana).

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzić.

Do podsmażonej dyni dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pokrojone na suszone pomidory. Dodać odcedzony makaron oraz szpinak i botwinkę i przesmażyć razem aż liście zmiękną. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne. Nałożyć porcje na talerze. Posypać pokruszonym serem lazur i kiełkami rzodkiewki.