bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Mazurek bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Takiego mazurka robię na święta Wielkanocne gdy nie mam zbyt dużo czasu,robi się go bardzo szybko .Polecam

Mazurek bakaliowy

Składniki:

Mazurek bakaliowy

 

  • Ciasto kruche:

 

  • 250 gram maki pszennej

 

 

  • 100 gram cukru

 

  • 3 żółtek

 

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 puszka gotowego kajmaku

 

 

  • 100 gram skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Mazurek bakaliowy
Ciasto kruche zagniatamy. Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy iprzekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Na ciasto rozsmarowujemy masę kajmakową, a na wierzch wysypujemy przygotowane wcześniej bakalie. Mazurek najlepszy jest po dwóch dniach. Staje się wtedy miękki.