luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Mazurek - najlepsze przepisy

Mazurek bakaliowy

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Wspaniały mazurek , trochę pracochłonny ale jaki pyszny!

Mazurek bakaliowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mazurek bakaliowy

 

 

  • masa bakaliowa
  • 1 szkl bakalii
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 serek homogenizowany waniliowy

 

 

  • bakalie i polewa czekoladowa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Mazurek bakaliowy
Ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce. 1/5 ciasta zostawić, resztę rozwałkować na dwa lub więcej placków w kształcie jaja. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałego ciasta zrobić wałeczek i obłożyć mazurki. Upiec do zarumienienia w temp 200 st ok 15-20 min. W tym czasie przygotować masę bakaliową. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i posiekane bakalie oraz pianę z białek. Wyłożyć na podpieczone spody. Piec ok 15-20 min. Przygotować bezę. Ubić białka, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Udekorować upieczone mazurki bezą i wstawić do piekarnika do wysuszenia na ok 20 min w temp 125 stDalsze dekoracje polewą i bakaliami robimy po wystudzeniu.
Mazurek bakaliowy
Etap 1
Mazurek bakaliowy
Etap 2
Mazurek bakaliowy
Etap 3