Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Tort czekoladowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z okazji dnia czekolady, mam dla Was bardzo czekoladowy, smaczny tort. Pyszne ciasto na bazie maślanki z mocno czekoladowym kremem.

Tort czekoladowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort czekoladowy

Składniki na ciasto

  • 2,5 szkl mąki
  • 1 szkl ciemnego kakao
  • 1 szkl cukru kryształu
  • 3/4 szkl cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 i 1/4 szkl maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 i 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250g masła
  • 180g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżeczki wanilii

składniki na masę

  • 300 g masła
  • 200 g serka philadelphia
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 szkl cukru pudru
  • 1 łyzka kakao
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki wanilii

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy

Przygotowanie ciasta

Do pokrojonego masła dodajemy cukier kryształ i trzcinowy.

Wszystkie suche składniki mieszamy razem i dodajemy do masła, całość ucieramy do momentu utworzenia się grudek, nie ucieramy do gładkości.

Do maślanki dodajemy jajka, wanilię i dokładnie mieszamy.

Do suchych składników wlewamy maślankę i cały czas ucieramy tym razem do gładkości.

Ciasto przelewamy do dwóch tortownic o średnicy 28 cm, pieczemy około 45-60 minut w 175*C, do tak zwanego suchego patyka.

Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwie części.

Sposób przygotowania masy

Tort czekoladowy
Tort mocno czekoladowy, polecam wielbicielom gorzkiej czekolady.

Masło ucieramy do puszystości z cukrem pudrem, dodajemy serek, sól i wanilię.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, porcjami dodajemy do serka cały czas miksując.

Gotową masą przekładamy placki, dekorujemy według własnego gustu.