Sposób przygotowania:
Babka tiulowa
Przed przygotowaniem ciasta dopilnuj żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Drożdże rozetrzyj z mlekiem łyżką cukru i łyżką mąki, tak powstały zaczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wlej żółtka i ubij je z pozostałym cukrem, kiedy całość zbieleje dodaj wyrośnięty zaczyn i ogrzaną w piekarniku mąkę, całość dokładnie wymieszaj.
Kiedy masa będzie już w miarę jednolita, odstaw ją w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, po 15 min wyrośnięte ciasto zacznij wyrabiać ciepłymi dłońmi, dodając do niego płynne masło. Kiedy ciasto wchłonie cały tłuszcz dodaj do niego skórkę pomarańczową i odstaw je do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stop na 40min, gotowe ciasto polej lukrem.
Do miski wlej żółtka i ubij je z pozostałym cukrem, kiedy całość zbieleje dodaj wyrośnięty zaczyn i ogrzaną w piekarniku mąkę, całość dokładnie wymieszaj.
Kiedy masa będzie już w miarę jednolita, odstaw ją w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, po 15 min wyrośnięte ciasto zacznij wyrabiać ciepłymi dłońmi, dodając do niego płynne masło. Kiedy ciasto wchłonie cały tłuszcz dodaj do niego skórkę pomarańczową i odstaw je do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stop na 40min, gotowe ciasto polej lukrem.
SylaUla