Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Babka tiulowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ten przepis z pewnością nie jest przeznaczony dla osób nerwowych i niecierpliwych:) ponieważ to ciasto potrzebuje długiego i spokojnego wyrastania.

Babka tiulowa

Składniki:

Babka tiulowa

 

Sposób przygotowania:

Babka tiulowa
Przed przygotowaniem ciasta dopilnuj żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Drożdże rozetrzyj z mlekiem łyżką cukru i łyżką mąki, tak powstały zaczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wlej żółtka i ubij je z pozostałym cukrem, kiedy całość zbieleje dodaj wyrośnięty zaczyn i ogrzaną w piekarniku mąkę, całość dokładnie wymieszaj.

Kiedy masa będzie już w miarę jednolita, odstaw ją w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, po 15 min wyrośnięte ciasto zacznij wyrabiać ciepłymi dłońmi, dodając do niego płynne masło. Kiedy ciasto wchłonie cały tłuszcz dodaj do niego skórkę pomarańczową i odstaw je do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stop na 40min, gotowe ciasto polej lukrem.

Tagi:

ciasto babka