Sposób przygotowania:
Mazurek czekoladowo-bakaliowyETAP 1:
Wafle zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i na sucho w misce wymieszać z cukrem, mąką oraz szczyptą soli, następnie dodać sok z cytryny, masło i jajko, szybko zagnieść ciasto.
ETAP 2:
Zagniecione ciasto owinąć w woreczek i schłodzić 30 minut w lodówce po tym czasie podzielić na dwie części i cienko rozwałkować z ciasta wyciąć prostokąt o wymiarach 20 cm na 12 cm i przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
ETAP 3:
Brzegi posmarować białkiem i obłożyć małymi kwiatuszkami wyciętymi z ciasta ( kwiatek ma zachodzić na kwiatek) po wierzchu wszystkie kwiatki posmarować białkiem, a środek mazurka delikatnie nakłuć widelcem.
ETAP 4:
Piec w temp.180 st około 20 minut do momentu zrumienienia ciasta, wystudzić.
Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie dzięki czemu otrzymamy dwa mazurki po upieczeniu mazurków zostanie nam troszkę skrawków, które należ ze sobą połączyć i rozwałkować, a następnie wyciąć małe ciasteczka które są pysznym skutkiem ubocznym z mazurków .
W garnuszku rozpuścić obie czekolady z dodatkiem miodu i śmietany do rozpuszczonej masy czekoladowej dodać szczyptę soli i przestudzić.
Przestudzoną masą czekoladową napełnić środki mazurków i posypać po wierzchu bakaliami, odstawić do zastygnięcia czekolady i dowolnie ozdobić lub zostawić tak jak są czyli z samą masą czekoladową.