Sposób przygotowania:
Mazurek cytrynowy z kremem z białej czekoladyETAP 1:
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Bardzo zimne masło posiekaj nożem, dodaj żółtka oraz składniki sypkie, szybko zagnieć. Jeżeli ciasto będzie mało zwięzłe dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około godzinę. Gotowe ciasto rozwałkuj, wyłóż nim kwadratową foremkę 20x20, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut. Gotowy spód wystudź.
Suszoną śliwkę zalej gorącą herbatą, postaw pod przykryciem na około 30 minut aby śliwki zmiękły. Po tym czasie odlej nadmiar herbaty, a śliwki zblenduj na gładką masę. Masę śliwkową rozsmaruj równomiernie na kruchym cieście.
Przygotuj krem: białą czekoladę i śmietankę włóż do rondla, podgrzewaj na małym ogniu rozpuszczenia się czekolady,dokładnie mieszaj. Powstałą mieszaninę wystudź a następnie włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ubij czekoladową śmietankę na puszysta masę, dodaj serek mascarpone dokładnie zmiksuj. Krem wyłóż na masę śliwkową, wyrównaj powierzchnię.
Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Na suchej patelni podpraż migdały. Ciasto ozdób prażonymi płatkami migdałów oraz czekoladowymi jajeczkami
SylaUla