Sposób przygotowania:
Mazurek pierrot-lion
Składniki na kruche ciasto siekam, aż powstanie kula, zawijam w folię i wkładam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję i układam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na brzegi również siekam, na końcu dodaję mielone migdały i szybko mieszam, przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam ozdobny brzeg na spodzie. Ciasto powinno być luźniejsze niż na spód, jeśli chcemy wyciskać je przez rękaw cukierniczy lub bardziej zwarte, jeśli chcemy zrobić wałeczek na brzeg mazurka. Piekarnik nagrzewam do 180°C-200°C i piekę ciasto do lekkiego zrumienienia. Wyjmuje i studzę. Czekoladki pierrot rozpuszczam na parze, rozcieńczam mlekiem i wykładam równomiernie na spodzie mazurka, odstawiam. Batony lion, również rozpuszczam na parze, rozcieńczam mlekiem i wykładam na masę z pierrot. Całość dekoruję kawałkami suszonych moreli, kandyzowaną skórką cytrynową oraz daktylami. Polewę rozpuszczam na parze, nalewam do rękawa cukierniczego i wyciskam napis na środku mazurka. Odstawiam by wszystko ładnie zastygło.
marietta
luna76
Dzięuję :)